Световен ден за борба със затлъстяването – 24-ти Октомври

Сериозен проблем в днешно време се явява затлъстяването и неговите последствия. Според последни проучвания на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, повече от половината от възрастното население на Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване.

В България от затлъстяване страдат около 1 млн. души. В това число са засегнати не малка част от децата в държавата. 11,7% от тези на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване, според данни на Министерство на здравеопазването. Тенденцията се увеличава във времето при децата в училищна възраст.

Нивото на физическата активност драстично намалява до възрастта между 11-15 години в повечето държави. Всяко седмо дете в Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване, като се очаква увеличение на броя им. Само едно на всеки 5 деца се занимава с физическа активност редовно. .


Затлъстяването е свързано с натрупване на прекалено много мастни тъкани в областта на талията, корема, ханша. Така наречените висцерални мазнини образуват обвивка от мастна тъкан около жизненоважните вътрешни органи и това възпрепядства тяхната нормална функция. Затова профилактичните прегледи, здравословното хранене и насърчаването на физическа активност са от изключително значение за здравето.


Наднорменото тегло и затлъстяването са основни рискови фактори за редица хронични заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.


Изследователи от Американския национален институт по ракови заболявания са на мнение, че затлъстяването е свързано с развитието на рак на гърдата, във възрастта след менопаузата, рак на матката, на бъбреците, на хранопровода и на колона.


Причината за увеличения брой на случаите на сърдечни удари в по-млада възраст се явява затлъстяването. Факт е, че инфаркт получават вече и млади хора на възраст от 18 до 34 години.


Затлъстяването е свързано и с нарастване на страдащите от диабет тип 2 сред деца и възрастни. Диабет тип 2 е заболяване на организма, което води до нарушена функция на панкреаса и той не е в състояние да синтезира достатъчно инсулин, като се нарушава неговото ефективно приложение.

Допълнителните килограми и ограничената физическа активност затрудняват естествените процеси в организма. Това от своя страна въздейства на жизнеността и самочувствието като цяло.


Забавените метаболитни процеси и свръхнатоварване на организма с остатъчни продукти на обмяната са причина за по-честата и по-ранна проява на хронични заболявания и остеоартрит. Хората със затлъстяване по-често боледуват от грип и други здравословни проблеми.


Наднорменото тегло и затлъстяването, както и свързаните с тях усложнения са до голяма степен предотвратими. Здравословният начин на хранене и редовната физическа активност са съществена част от превенцията на затлъстяването.  Препоръките на Световната здравна организация са: увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести храни и ядки; ограничаване приема на захари, преработени храни; повече движение и практикуването на редовни физически упражнения; постигане на енергиен баланс и здравословно тегло.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!