World Obesity Day – 24-you October

Obesity and its consequences are a serious problem nowadays. Според последни проучвания на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, повече от половината от възрастното население на Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване.

В България от затлъстяване страдат около 1 млн. души. В това число са засегнати не малка част от децата в държавата. 11,7% от тези на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване, според данни на Министерство на здравеопазването. Тенденцията се увеличава във времето при децата в училищна възраст.

Нивото на физическата активност драстично намалява до възрастта между 11-15 години в повечето държави. Всяко седмо дете в Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване, като се очаква увеличение на броя им. Само едно на всеки 5 деца се занимава с физическа активност редовно. .


Затлъстяването е свързано с натрупване на прекалено много мастни тъкани в областта на талията, корема, ханша. Така наречените висцерални мазнини образуват обвивка от мастна тъкан около жизненоважните вътрешни органи и това възпрепядства тяхната нормална функция. Затова профилактичните прегледи, здравословното хранене и насърчаването на физическа активност са от изключително значение за здравето.


Наднорменото тегло и затлъстяването са основни рискови фактори за редица хронични заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.


Изследователи от Американския национален институт по ракови заболявания са на мнение, че затлъстяването е свързано с развитието на рак на гърдата, във възрастта след менопаузата, рак на матката, на бъбреците, на хранопровода и на колона.


Причината за увеличения брой на случаите на сърдечни удари в по-млада възраст се явява затлъстяването. Факт е, че инфаркт получават вече и млади хора на възраст от 18 to 34 години.


Затлъстяването е свързано и с нарастване на страдащите от диабет тип 2 сред деца и възрастни. Диабет тип 2 е заболяване на организма, което води до нарушена функция на панкреаса и той не е в състояние да синтезира достатъчно инсулин, като се нарушава неговото ефективно приложение.

Допълнителните килограми и ограничената физическа активност затрудняват естествените процеси в организма. Това от своя страна въздейства на жизнеността и самочувствието като цяло.


Забавените метаболитни процеси и свръхнатоварване на организма с остатъчни продукти на обмяната са причина за по-честата и по-ранна проява на хронични заболявания и остеоартрит. Хората със затлъстяване по-често боледуват от грип и други здравословни проблеми.


Наднорменото тегло и затлъстяването, както и свързаните с тях усложнения са до голяма степен предотвратими. Здравословният начин на хранене и редовната физическа активност са съществена част от превенцията на затлъстяването.  Препоръките на Световната здравна организация са: увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести храни и ядки; ограничаване приема на захари, преработени храни; повече движение и практикуването на редовни физически упражнения; постигане на енергиен баланс и здравословно тегло.

We use cookies, to guarantee, that we provide you with the best experience on our website.
If you continue to use this site, we will accept, that you accept privacy policy!