Световен ден за борба с алергиите – 8-ми Юли

Като Световен ден за борба с алергиите от 2005 г., се отбелязва 8-ми Юли. Инициативата е на Световната организация за борба с алергиите. Нейната цел да се популяризира информацията за алергичните заболявания, като се обръща специално внимание върху необходимостта от профилактиката и превенцията им.

Алергията е състояние на непоносимост и свръхреакция на организма към определено вещество/а. В своята същност то изобщо може да не е вредно. Алергени се наричат веществата, които предизвикват алергични реакции. Многообразието на алергените е огромно, защото броят на веществата, които могат да предизвикат алергия е неограничен. Сред най-известните са алергичните реакции към ужилване или ухапване от насекоми, алергии към лекарства, храни, козметика, полени, домашни любимци, плесени, акари (кърлежчета от домашен прах) и други.

Алергиите могат да бъдат:

    * Дихателни (респираторни) алергии. При тях се наблюдава сърбеж в очите, хрема, киханесърбеж в носа. Причиняват се от полени, домашни любимци,  домашен прах.

    * Кожни алергии – тичичните прояви са сърбеж по кожата и/или обрив. Получават се от ужилвания и охапвания на насекоми, козметични и лекарствени продукти, препарати за почистване и др.

    * Очни алергии – изразяват се в зачервяване и сълзене на очите, възпаление и подуване на клепачите. Техни причинители могат да бъдат козметикаполени, акари.

Алергичните реакции са различни по сила. Могат да варират от леки, средни до тежки, които са свързани със затруднено дишане, задушаване, понижение на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм и други усложнения.

Според медиците алергичните заболявания засягат все повече пациенти. За последните 25 години страдащите от алергии са се увеличили 3 пъти и възрастовата граница на пациентите се е разширила значително.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!