Неврологични заболявания

Неврологичните заболявания засягат централната и периферна нервна система. Понякога те са наследствени, а друг път се дължат на възпалителни процеси в тялото. Ранното диагностициране е изключително важно за ефективното лечение на неврологичните заболявания.
Видове неврологични заболявания:

Паркинсон – прогресивно невродегенеративно заболяване, което се проявява най-вече при хората над 55-годишна възраст. При Паркинсон се увреждат клетките, които синтезират допамин в човешкия мозък.

Множествена склероза – възпалитено автоумунно заболяване, което засяга централната нервна система,, увреждайки бялото вещество в нея. По този начин се забавя предаването на нервни импулси.

Деменция – болестно състояние, при което се нарушават висшите корови функции в човешкото съзнание. Първо се засяга паметта, след което концентрацията и емоциите, отразявайки се на ежедневните дейности на болния.

Невралгия – заболяване на периферните нерви, започващо с внезапна и силна болка, която постепенно се разпространява по цялото тяло. Болката може да трае между няколко секунди и няколко минути.

Полиневрит – заболяване на нервите, което е причинено от инфекция или алергична реакция. Засяга нервните стволове на гръбначно-мозъчната система.

Невролипидоза – наследствено заболяване, което се характеризира с дефицит на лизозомни ензими и натрупване на липиси в лизозомите на мозъчните неврони.

Причини за неврологични заболявания
При Паркинсона все още не е ясна точната причина, която провокира заболяването. За сега е известно само, че генетичната предразположеност се оказва фактор при развиването на болестта.
Множествената склероза засяга най-вече жените от бялата раса и при нея също не е напълно сигурно какво я провокира. Разглеждат се обаче фактори като наследственост и вирусни инфекции.
Най-често деменцията е наследствено заболяване, но може да се появи и при хора с наднормено тегло, при пушачи, диабетици, алкохолици и при хора, болни от хипетония или атеросклероза.
Невралгията се появява след травма или възпаление, в резултат на които се притиска или дразни нерв на тялото.
Невролипидозата е наследствено заболяване.
При полиневрита от възпаение или инфекция са засегнати група нерви. Причината за появата му могат да бъдат бактерии и вируси, попаснали в тялото в резултат на бъбречни или чернодробни заболявания. Приемът на токсични съставки като алкохо също може да предизвика състоянието.

Симптоми на неврологичните заболявания
Първите симптоми, с които се проявява Паркинсонът, са болки в рамената, врата и лека скованост. След време се появяват и типичните признаци на неврологичното заболяване – неконтролируемо треперене, забавени движения, по-бавен говор и нестабилна походка.
Двигателните и сетивните нарушения са най-ясните симптоми за множествена склероза. Болния изпитва слабост в ръцете и краката, както и изтръпвания. Появяват се още и проблеми със зрението и проблеми със задържането на урина.
Проблемите с паметта са първия сигнал за развиваща се деменция. Нормално е човек да забравя някои събития след определен период от време, но при деменцията става въпрос за засегната способност на цялостната функция на паметта, така че болният да не помни дори близките си.
В зависимост от това къде е засегнатият нерв, невралгията сигнализира чрез силнта болка на съответното място.
Болните от полиневрит изпитват обща отпадналост и повишават телесната си температура. С развитието на болестта мускулните им групи се обхващат от пълна парализа.
При невролипидозата симптомите са едни от най-тежките признаци, сигнализиращи заболяване – епилепсия, слепота и парализа. 

Диагностициране на неврологични заболявания
За поставянето на правилната диагноза при неврологичните заболявания е много важно да се проучат конкретните симптоми, за да не сбърка състоянието с друга болест.
Назначават се неврологичен преглед, електрофизиологични изследвания, ликворологично изследване и провеждане на магнитнорезонасно изследване.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!